Find vej: Forside » Artikler » Mørkelygten 2: Offentlighedsloven under lup

Mørkelygten 2: Offentlighedsloven under lup


Jesper Tynells Mørkelygten affødte i 2014 omfattende debat om demokratiets tilstand, om forholdet mellem regering og folketing, mellem ministre og embedsmænd. Samtidig etablerede den "mørkelygten" som begreb i det politiske vokabular. Sidenhen er flere sager kommet til, og nu udkommer bogen i en ny, udvidet udgave med et særligt kritisk blik på Offentlighedsloven.Jesper Tynells Mørkelygten giver et hidtil uset indblik i, hvordan embedsmænd bliver sat til at tilskære tal, jura og faktuelle oplysninger, så de bedst muligt sælger regeringens politik.

Siden bogen udkom i efteråret 2014, har den affødt en omfattende debat om demokratiets tilstand, om forholdet mellem regering og folketing, mellem ministre og embedsmænd.

Nye sager er efterfølgende væltet frem. Sagen om landbrugspakken, Eritreasagen og senest MRSA-sagen er blot nogle af de mest omtalte eksempler på fortsat, målrettet fordrejning af fakta i den offentlige debat.

Derfor udkommer der nu en ny udgave af Mørkelygten.

Bogen er opdateret og udbygget på en række punkter. Bl.a. med en udvidet systemanalyse, der fx ser nærmere på det nye kodeks for embedsmænd og på, hvorfor undersøgelseskommissioner som regel er ude af stand til at placere ansvar i sager om lovbrud og vildledning af Folketinget. Og bl.a. også med et helt nyt kapitel om markedsføringen af den nye offentlighedslov. En lov, der fjerner retten til indsigt i dokumenter, som dem Mørkelygten er baseret på.

Mørkelygten vandt i 2015 Blixen-prisen for årets journalistiske bog og FUJ-prisen som årets bog.

”Det er virkelig politik bag facaden, vi får præsenteret grundigt og detaljeret”. Hans Engell, Ekstra Bladet

”Særdeles velskrevet og sine steder ligefrem spændende som en krimi.” Jens Elo Rytter og Michael Gøtze, Information


OM JESPER TYNELL

Cand.mag. i historie og kommunikation. Har siden 2003 været social- og retspolitisk fagmedarbejder ved Orientering på P1.

Modtager af Cavlingprisen, Hal Koch-prisen, FUJ-prisen, Det Journalistiske Fellowship og Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet.


DATA OM BOGEN
Mørkelygten
- embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta
2. udgave
299 kr. // 413 sider
Af Jesper Tynell

Udkommer 8. oktober

Lagt på bukom.dk den 09-10-2016 af Thomas